Cookie Settings
close

Chiropractie: wat het niet is

Gepubliceerd:
01
May
2024

In Nederland bestaat verscheidene therapieën die gemakshalve onder de naam ‘bottenkraken’ worden samengevat. Een verwarrende situatie. Vanwege het feit dat de leek op het eerste gezicht weinig of geen verschil ziet in de toegepaste behandelwijze, ontstaan hierdoor vaak misverstanden. Na enig onderzoek zal blijken dat er wel degelijk grote verschillen bestaan in zowel de basisprincipes als de behandeling.

Er is o.a. osteopathie, een geneeswijze die, evenals chiropractie, in de VSA ontwikkeld werd. Verder zijn er fysiotherapie, manuele therapie, manuele geneeskunde en het manuele therapiesysteem Sickesz.

Chiropractie wordt ook vaak verward met andere alternatieve geneeswijzen zoals massage, acupunctuur en verschillende vormen van houdingstherapie. 

Chiropractie is een geneeswijze die geheel op zichzelf staat en niet te vergelijken is met welke andere geneeswijze dan ook. Het werk van de chiropractor richt zich heel specifiek op het in positieve zin beïnvloeden van functieverstoringen van het zenuwstelsel als een volledig geïntegreerd overkoepelend systeem. 

Dit is natuurlijk een geheel andere benadering van de behandeling van een bepaald symptoom of ziekteproces. Het is om deze reden dat we spreken van een Above-Down-Inside-Out benadering, in plaats van een Bottom-Up-Outside-In benadering.

Geschreven door
Cobus Bosman